Pećina u Ličkom Lešću

Regija Gacka je, povijesno-kulturološki gledano, najpoznatija po kulturi Japoda. Bila je to velika, dojmljiva i bogata kultura, trajala je u kontinuitetu više od jednoga tisućljeća, od 11. st. prije Krista. Pretpostavlja se da je nastavila funkcionirati u vrijeme rimske vlasti paralelno s kulturom rimskih osvajača koje stoljeće nakon Krista.

 Japodska kultura koju suvremena znanost sve više dijeli od ilirske kulture, smatrajući Japode posebnim entitetom i etnicitetom, pripada prapovijesti te ukazuje da je nešto moralo postojati i ranije, nešto iz čega je tako velika kultura nastala. Raniji period, također prapovijesni jer nema nikakvih pisanih tragova, prethodio je brončanom razdoblju i ulazio u razdoblje mlađega kamenog doba. Između starijega i mlađega kamenog doba postojalo je prijelazno razdoblje, tzv. mezolitik.
Mezolitik je na prostoru sadašnje regije Gacke obuhvaćao period od okvirno 10.000 do 6.500 godina prije Krista.

Bilo je to vrijeme kada je čovjek još uvijek bio lovac na divlje životinje, što svjedoči Pećina na području regije Gacke.

Pećina nije opći naziv za svaki špiljski prostor, već naziv za nalazište Pećina u blizini vrila Pećina u Lešću, u blizini izvora Kostelke, pritoke rijeke Gacke, a taj dio Lešća nosi isti naziv. Lešćarska Pećina je doista impresivna, velika je otvora, postepeno se njena podnica blago spušta u dubinu.

Određena arheološka istraživanja dokumentirala su tragove pougljenih kostiju divljih životinja (čovjek lovac) iz vremena mezolitika. Na kostima su vidljivi tragovi alatki, no iz kasnijega, japodskoga perioda pronađeni su i tragovi ove kulture. Tako Pećina svjedoči da je korištena u velikomu vremenskom razdoblju što u kontinuitetu, što u prekidima.

Ovaj arheološki lokalitet posjetiteljima se nudi kao na dlanu. Potrebno se samo od vrila Pećina, odnosno Hrvatskoga centra za autohtone vrste riba i rakova krških voda, kojih stotinjak metara blago uspeti i spustiti na drugu stranu do pećine, uključiti maštu i pokušati se vratiti nekoliko tisuća godina unatrag i osjetiti mirise prošlosti. Sklonište u stijeni je ovdje uz šumu i vodu, izvore – uključen je cijeli prapovijesni komfor.

 Uživajte u netaknutoj prirodi, povratku u prošlost i otkrijte Pećinu u Ličkom Lešću, impresivan turistički lokalitet prve klase!

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA