Medna staza Gacke

Gacki med je zahvaljujući cjelogodišnjem marljivom radu pčelara, poznat kao visoko kvalitetan proizvod kojeg možete kušati i kupiti u izvornim pčelarskim domaćinstvima. 

Na ukupno 14 mednih točaka upoznat ćete čudesan svijet marljivih pčela koje stvaraju nezamjenjive proizvode - med, pelud, propolis, vosak, matičnu mliječ. Poučit će vas pčelari  i o pčelarstvu i upoznati s proizvodnjom.

Gacki med sadrži pelud: javora, krkavine, divlje šljive, divlje trešnje, rašeljke, crnog trna, zečine, lipe, obične kaline, maslačka, zvjezdoglavke, livadne kadulje štitarki smiljkite, rumenike, crvene i bijele djeteline, osjaka, timijana, kotrljana i drugih vrsta medonosnog bilja.

Na području regije Gacke prevladava stacionarni oblik pčelarenja, što jamči njegovu autohtonost. Budući da nema intenzivne poljoprivredne proizvodnje dobre su mogućnosti za razvoj ekološkog  pčelarenja i upravo zbog prirodnih uvjeta gacki med ispunjava i pretpostavku ekološkog meda.

Apiterapija je nova grana zdravstvenog turizma na našem području, a bazira se na pravilnom korištenju pčelinjih proizvoda i njihovoj kombinaciji na  OPG-u  Marinka Bronzovića.  . Apiinhalacija se obavlja u apiinhalacijskoj kućici, odnosno apikomori,  koja je smještena uz sam pčelinjak.

U apiinhalacijskoj kućici se nalazi 6 košnica sa 6 profesionalnih apiinhalatora,a služe za udisanje zraka iz košnice koji je obogaćen  mikro česticama pčelinjih proizvoda – meda, propolisa, fermentirane peludi, matične mliječi, pčelinjeg otrova i pčelinjeg voska. Udisanjem zraka iz košnice pomaže se pri liječenju bolesti dišnog sustava, poput upale pluća, bronhitisa, upale sinusa, upale prednjih dišnih prohoda, te kroničnih bolesti pluća kao što su KOBP – astma, zatim kod alergija, kod migrena i dugotrajnih glavobolja, pomaže pri jačanju imuniteta i poboljšanju općeg psihofizičkog stanja organizma, zatim kod kardiovaskularnih bolesti, stresa, depresije, tijekom oporavka nakon moždanog udara, poboljšanju općeg stanja organizma.

Apiinhalacije se posebno preporučuju sportašima zbog povećanja plućnog volumena i relaksacije organizma.

Korisnicima apikomore preporučujemo inhalaciju u trajanju od 30 minuta dnevno, tijekom 10 dana.

Osim za apiinhalacije, jedan dio kućice namijenjen je za antistres terapiju, naime  tu se nalazi ležaj gdje se korisnik  može potpuno opustiti i uživati u smirujućem zujanju pčelica, može ih promatrati kako užurbano ulaze i izlaze iz košnica, često natovarene peludom na svojim nožicama,  dok ga istovremeno zapljuskuje aromatičan miris košnice i pčela, a sve bez straha jer je odijeljen od pčela sigurnosnom mrežom.

Image
IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA