Planinarske staze

Potpun doživljaj Gacke doline nije moguć bez upoznavanja šumskog ekosustava. Stoga, posjetite neku od planinarskih staza Otočca koje su pogodne za sve bez obzira dali ste posjetitelji navikli na planinarenje ili ne. Upoznajte prirodu, razbistrite misli, dišite punim plućima i napunite baterije i vidjet ćete koliko ste odmah sretniji, a još kad naiđete na prekrasne vidikovce s kojih se pružaju fascinantni pogledi – shvatiti ćete da se sav trud planinarenja višestruko isplatio!

PLANINARSKA STAZA GODAČA

KT 12 VELJUN (1.013 m)
Prilaz: U mjesto Sinac u Gackoj dolini može se doći sa zapada iz pravca Otočca (oko 20 km), sa istoka iz pravca Plitvičkih jezera preko Vrhovina oko 50 km, sa zapada iz Senja preko Vratnika i Otočca oko 60 km, s juga iz pravca Gospića oko 40 km.
Opis puta: U neposrednoj blizini Majerovog vrila kilometar dalje smješten je Lovački dom vlasništvo Lovačkog društva „Ravna gora“ iz Sinca. Staza Godača započinje kod križa Spasitelja u neposrednoj blizini lovačkog doma od kojeg 500 metara dalje vodi šumski put uređen i dovoljno širok za prolaz ljudi.
Polazna točka je sa 460 metara visine iznad mora, a put se penje do najdužeg željezničkog tunela na pruzi Zagreb-Split i dalje do vrha Veljun (1013 m) i predjela zvanog Veliki i Mali kotal. U obližnjem Udolu i Maloj dragi smještena je lovačka kuća – vlasništvo Hrvatskih šuma Ispostava Otočac i LD Ravna gora. Put vodi kroz šumu u dužini 8 km. Srednje je težak i traje tri sata. S nekoliko vidikovaca prekrasan je pogled na Gacku dolinu i Sjeverni Velebit. Žig KT nalazi se na samom vrhu Veljuna betoniran u kamen.

PLANINARSKA STAZA PANOS

KT 10 PANOS (828 m)
Prilaz: Mjesto Kuterevo 2 km od ceste Otočac – Krasno
Opis puta: Polazak prema vrhu Panosa je iz centra Kutereva od crkve. Nakon 2 km laganog uspona, uglavnom po cesti i manjim dijelom kroz šumu dolazi se do vrha Panos. S vrha se prostiru prekrasni pogledi prema Kečinoj gredi i dijelu Velebita prema Senjskom Bilu. Tura traje 1 sat.
Žig KT nalazi se betoniran na kamenu uz vrh.

PLANINARSKA STAZA MARKOVIĆ RUDINE

KT 11 MARKOVIĆ RUDINE (1.105 m)
Prilaz: Iz pravca Gospića (35 km) ili iz Zagreba do željezničke stanice Ličko Lešće (140 km)
Opis puta: Polazak je 200 metara od željezničke postaje Ličko Lešće iz pravca Zagreba automobilom desno uz šumski put. Šumski put u dužini 8 km prolazi ispod autoceste i nastavlja do okretišta zvanog Šumske bukvice. Ugodnim markiranim putem dolazi se do kote Mramor (760 m) gdje se nalaze klupe i stol za odmor. Nedaleko je i Kamenica s 1,5 kubika mrzle vode. Dalje se put nastavlja savladavanjem 350 m visinske razlike dosta strmo do samog vrha. Planinarenje od okretišta do vrha traje 1,30 sati.
Druga varijanta uspona je od Čovića gdje se dođe kod Tončinog mosta autom i ostavi automobil na parkiralištu. Prelazi se most i ide 50 m desno do obavijesnog panoa s kartom terena i ucrtanom stazom. Dalje se nastavlja hodanje nasuprot puta koji dolazi od kuće Braniteljske udruge za odmor i rekreaciju „Glavičica“. Sa 450 metara, staza se penje do prijevoja na katunskim dragama na 700 m i dalje kroz lijepu borovu i jelovu šumu u sjevernoj padini Plasine. Dalje se prolazi Vidikovac Veliki Gašparac 8674 m), vidikovac Votićev vršak (751 m) i više zanimljivih lokaliteta sve do ranije opisane okretaljke na Gustim bukvicama. Nastavak puta slijedi kao u prvoj varijanti. S vrha Marković rudine pružaju se prekrasni vidici na Gacku i Kosinjsku dolinu, Velebit, Ličko Sredogorje, Ličku Plješivicu, te Veliku i Malu Kapelu. Ovaj put traje oko 4,30 sati. Žig KT nalazi se na samom vrhu betoniran uz kamen.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA